APARAT GĘBOWY (narządy gębowe) apparatus trophicus – zespół elementów otaczających otwór gębowy, służących do pobierania pokarmu. U pszczół jest typu […]
APARAT ŻĄDŁOWY apparatus aculeatus (żądło) – narząd utworzony z przekształconych tergitów i sternitów 8. i 9. segmentu odwłokowego, służący do […]
BŁONA PERYTROFICZNA membrana peritrophica – powłoka otaczająca treść pokarmową w jelicie środkowym. Błona perytroficzna jest zbudowana z chityny połączonej z […]
CECHY RASOWE – zespół cech morfologicznych (cech taksonomicznych) i biologicznych służący do charakterystyki rasy pszczół. Spośród cech morfologicznych najczęściej są […]
CECHY UŻYTKOWE – zespół cech określających wartość użytkową pszczół. Dla pszczelarza najważniejszą cechą jest miodność pszczół, ale także: zdolność rozwoju, […]
CEWKI MALPIGHIEGO vasa Malpighi – połączone z przewodem pokarmowym rurki, pełniące rolę narządów wydalniczych. Cewki Malpighiego służą do oczyszczania hemolimfy […]